Wat is discipline en hoe kun je het voor je laten werken?
Discipline is in feite de ‘volwassene in de kamer’ in onze hersenen. Als je veel werk te doen hebt, maar het is echt leuk buiten, dan is discipline wat je helpt de drang om naar buiten te gaan te weerstaan en in plaats daarvan je werk gedaan te krijgen.
Discipline vereist veel oefening om te bereiken, en als je slechte gewoonten hebt die je al jaren hebt versterkt, is het nog moeilijker.
Gelukkig kunnen onze hersenen net als spieren worden getraind. Iemand die nog nooit een dag in zijn leven heeft gesport, zal waarschijnlijk zwak zijn, maar dat betekent niet dat hij nog steeds zwak zal zijn na een jaar lang om de paar dagen naar de sportschool te gaan! Evenzo kan het gebruik van oefeningen om je hersenen regelmatig te trainen je de vaardigheden geven om meer gedisciplineerd te zijn dan je ooit had durven dromen.
Het uiteindelijke doel van discipline is zelfbeheersing. Iemand die zelfbeheersing heeft bereikt, wordt niet op deze manier en dat getrokken door verlangens en grillen, maar heeft in alle opzichten de volledige controle over zichzelf. Deze mensen bereiken VEEL, dus als je geïnteresseerd bent om je bij hen aan te sluiten, lees dan verder om erachter te komen hoe!
Een balans bereiken
Zelfbeheersing gaat over het bereiken van een balans tussen twee soorten discipline. Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel mensen gedisciplineerd zijn op het ene gebied en niet op andere – gedisciplineerd met betrekking tot hun carrière, maar niet hun persoonlijke leven, of vice versa?
Als je ooit het populaire medische drama House hebt gezien, weet je waar we het over hebben! De hoofdpersoon, Dr. House, was een geniale dokter die alles kon diagnosticeren, maar hij was ook onbeleefd, onverzorgd, had woede-uitbarstingen en kwam voortdurend in de problemen. Dr. House toonde een hoge mate van externe discipline, maar geen zelfdiscipline – en hij had zeker geen zelfbeheersing bereikt!
Zelfbeheersing helpt je de juiste mindset te ontwikkelen om volledige controle over jezelf te houden, zowel op het werk als in je persoonlijke leven, om elk doel dat je jezelf hebt gesteld te bereiken en om de obstakels op je weg te overwinnen.
Externe en zelfdiscipline: wat is het verschil?
Zelfdiscipline is de eerste stap naar zelfbeheersing. Het houdt in dat je de baas bent over jezelf in je persoonlijke leven en ervoor zorgt dat je op de hoogte blijft van je fysieke en mentale gezondheid om je persoonlijk meer volledig te kunnen ontwikkelen. Mensen tonen zelfdiscipline door:
- Gezond eten in gezonde porties
- Vasthouden aan bedtijd
- Zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne
- Burn-out vermijden
- Veel water drinken
- Een schoon huis houden
- En elke andere vorm van zelfzorg die wilskracht vereist
Daarentegen hebben mensen die extern gedisciplineerd zijn zo’n sterke vastberadenheid om te slagen, dat ze zich meer op hun doelen concentreren. Kenmerken van externe discipline zijn onder meer:
- Redelijke doelen stellen en bereiken op het werk
- Elke dag op tijd op je werk
- Voor zichzelf pleiten bij hun bazen
- Vrijwillig overuren nemen
- Productief zijn
Het bereiken van zowel externe als zelfdiscipline staat bekend als zelfbeheersing. Maar waarom is het bereiken van zelfbeheersing gunstiger voor je carrièredoelen dan alleen externe discipline?
De voordelen van zelfbeheersing
Het laat je je innerlijke kracht volledig benutten
Zelfbeheersing gaat over kiezen wat je vervolgens gaat doen op weg naar je doel, in plaats van je gewoonten en impulsen het stuur te laten nemen. Je brein heeft een ongelooflijke kracht, en het is er voor jou om te gebruiken als je het onder controle kunt krijgen.
Het maakt je sterker (mentaal!)
Innerlijke kracht is een van de meest gewilde eigenschappen in onze samenleving. Mensen die mentaal sterk zijn, kunnen weer op het paard stappen nadat ze zijn gevallen, dingen doen die ze niet willen doen, maar moeten, en harde waarheden confronteren wanneer dat nodig is in plaats van ze te vermijden.
Natuurlijk stelt iedereen af en toe uit, maar als je de innerlijke kracht hebt om uitstelgedrag te weerstaan, kun je tijdgebrek en paniek onder de deadline voorkomen, en kun je meer tijd vrijmaken om dingen te doen die je leuk vindt!
Het benadrukt zelfzorg
Onze “hustle-cultuur” prijst mensen die hun persoonlijke leven opofferen voor carrièresucces, maar je kunt het niet voor altijd volhouden. Dat is geen zelfbeheersing!
Je kunt maar zoveel werken voordat je tijd nodig hebt om te ontspannen, op te laden en een beetje plezier te hebben. Hoewel iedereen zo nu en dan een deadline heeft om te halen, zal iemand die nooit een pauze neemt uiteindelijk crashen – en moeilijk – en meer tijd moeten besteden aan herstel.
Drie oefeningen voor zelfbeheersing
Je kunt zelfbeheersing in je eigen leven bereiken met oefeningen. Deze hersenoefeningen zijn kort en eenvoudig genoeg zodat iedereen ze altijd en overal kan doen! De oefeningen zijn ontwikkeld door de vooraanstaande hersen- en gedragsexperts en ondersteund door de nieuwste neurowetenschap. Het is een door de wetenschap ondersteunde manier om uw denkwijze en gewoonten te veranderen.
Hier hebben we drie geweldige oefeningen toegevoegd die je kunnen helpen om controle over je denkkracht te krijgen. Het is echt moeilijk om oude gewoonten te veranderen en een negatieve denkwijze te overwinnen, maar met deze oefeningen kun je je denkkracht voor je laten werken!
Oefening #1: Nieuwe gewoontevorming
Zelfbeheersing vereist dat je gezonde gewoonten aanleert, maar het is moeilijk om een nieuwe gewoonte die je permanent wilt maken af te zetten tegen een slechte gewoonte die je al jaren hebt. Om de nieuwe gewoontevorming oefening door te laten werken is minstens gedurende zeven dagen (zelfs zes en zestig tot soms wel een jaar) nodig om een nieuwe gewoonte in je psyche te verankeren. Beantwoord de volgende vragen wanneer je je voornemen om je gewoonte te veranderen vastlegt:
- Welke nieuwe gewoonte wil je aanleren? Kies iets kleins waarmee je de volgende dag of twee kunt beginnen.
- Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat je een lunchpakket mee naar je werk gaat nemen in plaats van naar de drive-through te gaan!
- Kun je deze nieuwe gewoonte “stapelen” op een bestaande positieve gewoonte om het gemakkelijker te maken om te volgen?
- In ons lunchvoorbeeld kook je ’s avonds misschien al voor jezelf. Je kunt het inpakken van een lunch hierop stapelen door een extra portie van je diner te maken om de volgende dag op te warmen!
- Je gaat vandaag of morgen met deze gewoonte beginnen. Wat is een manier om het jezelf gemakkelijker te maken?
- Met ons lunchvoorbeeld zou een goede tactiek zijn om een diner te kiezen dat je lekker vindt en dat aantrekkelijk is om op te warmen, of dat helemaal niet verwarmd hoeft te worden. Onsmakelijk opgewarmd eten is de zekerste manier om te ontdekken dat je uit je nieuwe, goede gewoonte glipt!
Schrijf aan het eind van de dag één ding op dat je hebt gedaan om je nieuwe gewoonte te bereiken. Heb je het aanbod van je collega om iets voor je op te halen afgewezen toen ze fastfood pakten voor de lunch? Schrijf het op!
Nadat je dit zeven dagen hebt gedaan, kijk je terug op de zinnen die je hebt geschreven en voel je dat gevoel van voldoening! Nu hoef je alleen nog maar door te gaan.
Als je dieper wilt gaan, denk dan aan obstakels die je zou kunnen tegenkomen of excuses die je zou kunnen maken die je zouden terughouden. Hoe overwin je ze als ze zich voordoen?
Oefening #2: Kill the ANT’s
Mensen met een positieve, maar realistische kijk op het leven doen het beter dan anderen in hun loopbaan. Dit is de juiste mindset voor zelfbeheersing, omdat het ook helpt om je algehele mentale gezondheid te verbeteren. Als je een pessimist bent, probeer dan deze korte oefening om je mindset te veranderen!
Veel negativiteit in onze mindset is niet gericht op de buitenwereld, maar op onszelf. Wanneer negatieve zelfpraat een gewoonte wordt, worden ze ook wel ANT’s: Automatic Negative Thoughts (automatische negatieve gedachten) genoemd. Om de juiste mindset voor zelfbeheersing te bereiken, moet je de ANT’s doden – hier is hoe!
- Wanneer je een ANT ervaart, noteer deze dan meteen op een notitieblok.
- Kijk naar de negatieve gedachte die voor je ligt en denk er kritisch over na. Is het echt waar? Welk bewijs is er om het te ondersteunen?
- Als de gedachte niet waar is, noteer dan wat bewijsmateriaal waaruit blijkt waarom het verkeerd is.
- Schrijf enkele positieve affirmaties op die de ANT tenietdoen.
Elke keer dat je een ANT hebt, kun je deze lijst raadplegen om je te helpen jouw ANT’s te vervangen door APT’s: Automatic Positive Thoughts (automatische positieve gedachten)!
Oefening #3: Het STT-proces
Mensen met zelfbeheersing kunnen doelen stellen en deze veel gemakkelijker doorzien dan mensen zonder. Een van de meest bruikbare oefeningen is het STT-proces: een door neurowetenschappen ondersteunde manier om te plannen hoe je het carrièresucces gaat bereiken waar je van gedroomd hebt!
Om je doel te bereiken volgens het STT-sjabloon, heb je een strategie, een tactiek en een tijdlijn nodig.
- Een strategie is hoe je van plan bent om je doel te bereiken: “Om dit schrijfproject op tijd te krijgen, ga ik tot de deadline 3.000 woorden per dag schrijven.”
- Een tactiek is een manier om dat plan uit te voeren. Wees zo specifiek mogelijk: “Ik ga ’s ochtends naar de bibliotheek en ga niet weg voordat ik 3.000 woorden heb geschreven.”
- Je tijdlijn moet ook zo specifiek mogelijk zijn: “Ik ga morgen om 9.00 uur naar de bibliotheek.”
Als je struikelt terwijl je je plan uitvoert, val dan niet op jezelf. Vraag jezelf in plaats daarvan af: wat kan ik doen om weer op het goede spoor te komen? “Ik heb geen 3.000 woorden geschreven voordat ik moest vertrekken om te lunchen; Ik kom terug en maak het daarna af.”
Final Thoughts
Iedereen heeft doelen en niemand zal in zijn leven al zijn doelen kunnen bereiken. Maar door deze drie oefeningen te volgen, zet je jezelf op de weg naar zelfbeheersing en succes. Als je eenmaal de gewoonte hebt gekregen om elke dagdeze oefeningen te gebruiken, wordt het nog gemakkelijker voor je, omdat je neurospieren sterker en sterker worden elke keer dat je ze traint!