Als je niet geïnteresseerd bent in verborgen kennis of New Age-geloofssystemen, had je waarschijnlijk geen waarschuwing toen manifesteren de mainstream binnendrong.
De populariteit steeg in 2018 en aan het begin van de pandemie in 2020 werd manifesteren een TikTok-sensatie. Maar wat manifesteert zich, en waarom zweren zoveel mensen dat het werkt?
Volgens voorstanders van manifesteren, als we iets van het universum willen – een nieuwe baan, een promotie, een relatie – hoeven we het alleen maar te vragen en het universum zal leveren. Gelovigen in de praktijk beweren dat het visualiseren van je verlangen en echt geloven dat je het zult ontvangen, die droom daadwerkelijk laat uitkomen.
Maar voor tegenstanders is manifesteren slechts wishful thinking. Als we al onze tijd besteden aan het visualiseren van succes, hoeveel tijd besteden we er dan echt aan? Wat als een geloof in manifesteren je inspanningen om te bereiken niet helpt, maar ze schaadt?
Is manifesteren slechts een verheerlijkte vorm van dagdromen? Hoe kan het visualiseren van de dingen die je wilt je helpen om ze te bereiken? Geven de duizenden succesverhalen van gelovigen aan dat het universum echt wensen zal inwilligen als je erom vraagt, of is er iets anders aan de hand?
The Law of Attraction vs. The Law of Action
Wat is de wet van aantrekking?
De filosofie die aan manifestatie ten grondslag ligt, bestaat al eeuwen, maar werd in zijn huidige vorm gepopulariseerd door Rhonda Byrne’s boek uit 2006, The Secret. Geïnspireerd door historische leringen, stelt Byrne voor dat denken dat je iets krijgt dat je wilt, het universum vragen om het naar je toe te brengen, en jezelf visualiseren dat je het ontvangt, het daadwerkelijk kan laten uitkomen.
In The Secret gebruikt Byrne een concept genaamd ‘de wet van aantrekking’ om uit te leggen hoe zij gelooft dat manifesteren werkt. Volgens de wet van aantrekking beïnvloeden de gedachten die je het universum instuurt wat de spirituele energie van het universum je terug zal brengen. Zoals Byrne schrijft in The Secret: “Het universum zal zichzelf gaan herschikken om het voor jou te laten gebeuren.”
Voor sommigen klinkt dit misschien als bijgeloof en voor anderen als een heruitvinding van gebed! Het is waar dat we een ongelooflijke denkkracht hebben, maar er zijn geen gegevens die erop wijzen dat onze denkkracht de energie van het universum opnieuw kan afstemmen. Als gevolg hiervan is het gemakkelijk om sceptisch te zijn over de succesverhalen van manifesteren!
Duizenden mensen zeggen dat manifesteren hun leven heeft veranderd. Maar wat als universele energieën niet verantwoordelijk zijn voor de voordelen ervan?
Dus, wat is er echt aan de hand?
Is het mogelijk om het succes van manifesteren met wetenschap te verklaren? Ja, in feite is het helemaal niet moeilijk!
Neurowetenschappers en psychologen hebben lang een fenomeen beschreven dat het Baader-Meinhof-effect wordt genoemd, wat verklaart waarom we iets in onze omgeving veel vaker opmerken als we ons er bewust van zijn en erover nadenken. Je ziet bijvoorbeeld een oudere film met in de hoofdrol een acteur die je helemaal vergeten was, en de volgende dag zie je de acteur op twee verschillende plaatsen genoemd worden.
Betekent dit dat de acteur toevallig weer populair is geworden op het moment dat je de oude film zag? Nee! Het Baader-Meinhof-effect wordt ook wel de “frequentiebias” genoemd, omdat het de illusie wekt dat het ding waar je aan denkt vaker voorkomt, terwijl je je er in werkelijkheid alleen maar meer van bewust bent.
Laten we als voorbeeld iemand nemen die een nieuwe baan probeert te manifesteren. Ze doorlopen de visualisatiepraktijken die manifesteren aanbeveelt, en een paar dagen later zien ze een vacature op het prikbord in hun favoriete coffeeshop. Ze reageren en worden aangenomen!
Merk op wat daar gebeurde? De persoon in ons voorbeeld had niet alleen een baan in de schoot geworpen, maar door een nieuwe baan te manifesteren, werden ze zich meer bewust van de vacatures om hen heen.
Maar de wet van aantrekking was niet genoeg om hun succes te garanderen.
Ze moesten actie ondernemen om te krijgen wat ze wilden – noem het “de wet van actie!” Zoals Diana Celestine, een groot voorstander van manifesteren, tegen The Guardian zei: “Je weet wat je wilt doen, maar je moet er iets aan doen.” In het gelinkte artikel bevond de sceptische, praktische Celestine zich op een donkere plek totdat ze in staat was haar leven te veranderen door manifesterende principes in haar denkwijze over te nemen.
Celestine beschouwt manifesteren niet als magie. In plaats daarvan gelooft ze dat het praktische en spirituele elementen combineert. Het lijdt geen twijfel dat manifesteren voor haar werkte: ze heeft nu een succesvolle lifestyleblog en leert anderen hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren door negatieve gedachten te overwinnen!
Manifesterende sceptici beschrijven de praktijk als ‘magisch denken’, omdat ze bang waren dat geloof in de praktijk ervoor zou kunnen zorgen dat iemand zich zou concentreren op het manifesteren van wat ze willen in plaats van actie te ondernemen om het waar te maken. Dit is een legitieme zorg! Maar een geloof in manifesteren kan mensen ook helpen om actie te ondernemen, om redenen die door de wetenschap kunnen worden verklaard:
- Manifesteren omvat visualisatie, die helpt je hersenen voor te bereiden om de stappen te doorlopen die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
- Manifesteren predikt mindfulness en helpt het bewustzijn van kansen in de omgeving te vergroten.
- Geloven dat manifesteren werkt, kan iemand meer vertrouwen geven in zijn vermogen om te presteren. Niet alleen hebben zelfverzekerde mensen meer kans om actie te ondernemen om te krijgen wat ze willen, de neurowetenschap laat zien dat ze overtuigender zijn.
- Manifesteren houdt in dat je een specifiek doel stelt en je daarop concentreert – waarvan neurowetenschappelijk is aangetoond dat het je helpt dit te bereiken!
Succes manifesteren: door neurowetenschappen ondersteunde manieren om uw doelen te bereiken door middel van hersenkracht
Een van de belangrijkste regels van manifesteren is dat je het visualisatieproces niet één keer doorloopt. Als je wilt dat het werkt, moet je het regelmatig doen. Klinkt bekend?
Onze hersenen zijn ongelooflijk trainbaar en het herhaaldelijk versterken van de overtuiging dat je je doelen kunt en zult bereiken door focus en visualisatie, bereidt hen voor om actie te ondernemen voor succes! Met oefeningen kun je visualisatie om zelfvertrouwen op te bouwen nu al onderdeel van je routine maken op een neurowetenschappelijke manier!
“Visualisatie van je doelen activeert de nucleus accumbens en insula, delen van de hersenen die je motiverende centrum aansturen en je “goed voelen” neurotransmitters. Hoe meer actie je onderneemt, hoe explicieter je overtuigingen, je uiterlijke realiteit, beginnen af te stemmen op je nieuwe, bekrachtigende, impliciete overtuigingen.”
Bekijk de geweldige oefening hieronder om je te helpen deze principes vandaag nog in je leven op te nemen!
Oefening: Back to the Future
Deze Oefening biedt een geweldige sjabloon voor het visualiseren van succes! Oefen voor het beste resultaat elke dag gedurende minimaal 5 tot 7 dagen.
Stap één: Pak een notitieblok en schrijf een verhaal over jezelf op nadat je je diepste, belangrijkste doelen en verlangens hebt bereikt.
Hoe zal je je voelen? Hoe zal die ervaring zijn? Neem de tijd om het je voor te stellen en noteer het in de tegenwoordige tijd, positieve uitspraken alsof het al is gebeurd!
Hier zijn enkele voorbeelden:
- Sinds ik die goedbetaalde baan heb, is mijn leven nog nooit zo goed geweest.
- Ik ben zo opgewonden om aan het prestigieuze universitaire programma te beginnen nu ik ben aangenomen!
- Het voelt geweldig om te weten dat ik volgende maand naar mijn droomstad verhuis.
Stap twee: Als je klaar bent, bekijk je de lijst en besteed je 5 minuten aan het visualiseren van hoe het leven van dat leven eruit zal zien.
Nu is het tijd om je fantasie de vrije loop te laten terwijl je je concentreert op hoe ongelooflijk het leven zal zijn nadat je die doelen hebt bereikt.
Vergeet niet te vermelden hoe je je zult voelen: stel je voor dat je je zo levendig mogelijk voelt, jezelf onderdompelen in de ervaring. John Assaraf noemt dit emotioneel.
Stap drie: oefenen!
Kijk de komende 5 tot 7 dagen vijf minuten per dag terug op deze lijst en doorloop de visualisatie- en emotionele processen opnieuw, waarbij je jezelf echt onderdompelt in de overtuiging dat je je belangrijkste doelen hebt bereikt.
Heeft u problemen met het immersiegedeelte? Maak je geen zorgen, je hebt misschien wat oefening nodig. Blijf proberen, en net zoals krachttraining je spierkracht zal verbeteren, worden je hersenen hier beter in als je het traint!
Final Thoughts
Dus, is manifesteren ‘gevaarlijk magisch denken’, zoals sommige sceptici het zeggen? Niet noodzakelijk. Zoals we hierboven hebben gezien, zijn er tal van manieren waarop een geloof in manifesteren heilzaam kan zijn. En wat is er gevaarlijker dan iets af te wijzen dat kan helpen, alleen maar omdat het onconventioneel is?
Of je nu wel of niet gelooft dat ze ondersteunende universele energieën kunnen beïnvloeden, we weten dat onze hersenen een ongelooflijke kracht hebben. De repetitieve visualisatie- en focustechnieken die worden aangeleerd door voorstanders van manifesteren, kunnen helpen vertrouwen op te bouwen, bewustzijn op te bouwen en je op weg te helpen naar succes.